Rețetă de castraveți murați cu morcovi și ceapă

Mămăligă cu sos de gălbiori cu usturoi
august 3, 2020
Clătite umplute cu cremă și pișcoturi
august 9, 2020

Bună! Sezonul murăturilor a început! Gospodinele se pregătesc pentru a umple cămara astfel încât la iarnă să aibă de toate prin ea! În funcție de cum apar legumele pentru a putea fi puse la murat, în borcane sau în butoaie, voi scrie diferite rețete. Azi – Castraveți murați puși la borcan cu morcovi și ceapă!

Te aștept și pe tine să îmi scrii rețeta ta de murături! Cu siguranță se vor bucura alte gospodine să încerce ceva nou de data aceasta!

Rețetele de murături sunt în general simple, și nu necesită mult timp pentru a fi preparate. Însă există mici secrete pentru ca legumele să se păatreze bine peste iarnă. Această rețetă de castraveți murați se păstrează foarte bine, aceștia rămânând tari.

Pasul 1. Pregătirea castraveților pentru murături

Vom alege castraveții pe care ne dorim să îi punem în borcane. Eu îi prefer pe cei mici spre medii, deoarece nu au semințe foarte mari înăuntru. Îi vom pune într-un vas mare cu apă rece pentru a-i spăla. După ce sunt spălați le schimbăm apa și îi lăsăm în vas pentru că se hidratează.

Pasul 2. Pregătim celelalte legume și condimentele pentru murături

În această rețetă de murături vom folosi și alte legume: morcovi și ceapă, pe care le vom pune alături de castraveți în borcane. Le conferă castraveților un gust foarte bun, și totodată sunt pline de vitamine. Se vor putea servi și acestea! Ceapa murată, dar și morcovii sunt foarte buni. Morcovii i-am tăiar rondele, iar ceapa felii nu foarte subțiri.

Vom folosi pe lângă morcovi și ceapă și mărar uscat și cimbru, pe care le vom așeza pe fundul borcanelor de sticlă. De asemenea mai avem nevoie de boabe de muștar, boabe de piper, foi de dafin. Toate acestea dau aromă castraveților.

Un alt ingredient foarte bun și des întâlnit în rețetele de murături este hreanul. Hreanul este o rădăcină cu foarte multe proprietăți antibacteriene, dar și plin de vitamina C.

Pasul 3. Pregătirea borcanelor pentru murături

Dacă până acum nu am făcut nimic concret pentru aceată rețetă de murături, acum vom începe.

  • punem în borcanele curate mărar uscat, cimbru, doi de dafin
  • umplem borcanele cu castraveți
  • punem printre castraveți morcovi, ceapă, hrean
  • umplem toate borcane cu apă
Căutăm o oală mai încăpătoare. Vom turna toată apa din borcane în acea oală. Facem acest lucru deoarece vom prepara apă pentru murături exact cât intră în borcane. Așa vom știi exact de câtă avem nevoie. Punem apoi în acea apă: 50 ml oțet, 1 linguriță sare, 2-3 lingurițe zahăr, un vârf de cuțit de conservant, boabe de piper (50 gr), boabe de muștar (50gr). Eu am avut aproximativ 5l apă. 

Pasul 4. Fierbem apa pentru muraturi

După ce am pus toate ingredientele în apă, amestecăm și punem pe foc să fiarbă cam 15-20 de minute la foc mediu. Apoi, cu grijă turnăm apa înapoi în borcane. Închidem borcanele și le punem din nou la fiert, într-un vas mare cu apă caldă. Vom pune pe fundul vasului prosoape, pentru a nu se sparge borcanele. În acest proces spunem că punem la dustulit murăturile. Lăsăm să fiarbă la foc mic borcanele cam 15 minute. După care oprim focul, dar nu scoatem borcanele de acolo. Le vom lăsa până a două zi la răcit. Când sunt gata răcite le vom așeza la locul lor, frumos în cămară de unde le vom scoate la iarnă pentru a fi servite.

După cum am spus și la început, această re’etă de castraveți murați este ușor de făcut și sunt foarte gustoși. Aceștia rămân tari pe timpul iernii, și se pot servi și morcovii și ceapa dacă vă plac.

Dacă ai și tu o rețetă de murături împărtășește-o cu noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *