Bună! A trecut ceva timp de când nu am mai scris, și asta pentru că am fost destul de ocupată! În sfârșit pot spune că a venit vara, deși e luna August deja….Anul acesta a fost unul destul de capricios din punct de vedere meteorologic. Nu știu ce s-a întâmplat, dar cel puțin în zona unde stau eu nu au fost zilele acelea toride de vară ca în anii trecuți. Luna Iulie, denumită și „luna lui Cuptor” a fost chiar răcoroasă. Am tot avut și invitați pe acasă, copii, adulți, părinți, bunici, prieteni. Și cum puteam să îi întâmpin decât cu un aperitiv rece delicios, cu produse, majoritatea, naturale, din gospodărie!
Se tot vorbește foarte mult de mâncare bio, eco, naturală. Ce este defapt aceasta? Care este diferența dintre eco, bio, natural? Știm să facem aceste diferențe sau doar le spunem așa că „sună bine”. După puțină informare, am hotărât să vă scriu și vouă ce am descoperit. Să facem o diferențiere între aceste categorii.
Foarte multă lume caută în ultimul timp produse cât mai naturale, bio, adică fără coloranți artificiali, sau aditivi adăugați. În ceea ce privește legumele și fructele fără pesticide sau alte substanțe. Faptul că pe o etichetă scrie „eco” sau „bio” îi face pe mulți să fie mai încrezători în ceea ce achiziționează, dau un plus valoarea acelui produs. Toate produsele care au scris pe etichetă „eco” sau „bio” trebuie neapărat să aibă și o siglă! Asta denotă că acestea dețin certificate autorizate pentru acest lucru. Cât despre produsele agricole, mai ales cele vândute în piețe este mai greu să fie certificate. Acolo mergi pe încrederea pe care o ai sau nu o ai asupra vânzătorului.
– este unul și același lucru!
– aceste sintagme se folosesc foarte des în spațiul franco-german, dar și în celelalte state UE.
– se folosește pentru produsele agroalimentare în spațiul anglo-saxon, SUA și Canada
– se folosește în România, având și o siglă ce este obligatorie încă din 1 Iulie 2010.
Aceste trei sintagme sunt certificate! Cât despre cuvântul „Natural” sau „100% Natural” scris pe etichetele produselor, nimeni nu poate certifica acest lucru. Este doar o strategie de marketing prin care producătorii să își poată vinde cât mai bine marfa. Acest lucru nu oferă garanția că acel produs este eco.
Există o vastă gamă de produse ce pot intra în această categorie. Prin ele regăsim:
Acestea pot fi catalogate la fiind eco sau bio, doar dacă nu au fost utilizate substanțe chimice artificiale, pesticide, aditivi alimentari, organisme modificate genetic etc. Totodată, pentru a putea fi comercializate ca produse ecologice, trebuie întâi să fie certificate de organizațiile internaționale ce se ocupă cu acest lucru.
La final pot să vă spun că există multe produse pe piață care sunt certificate cu sigla eco sau ae. Trebuie doar să stai să le cauți. Deși e greu să alegi doar aceste tipuri de produse, încet încet lumea tinde să selecteze ceea ce pune în coșul de cumpărături. Totodată multă lume alege să achiziționeze produse direct din gospodăriile oamenilor, sau chiar să își facă ei câte o mică grădinuță, acolo unde este posibil, pentru a avea propriile produse.
Eu vă invit la un aperitiv rece – eco, bio, natural, cu produse atât din grădina proprie, cât și din supermarket. Cum ai putea să îți întâmpini musafirii mai bine decât cu un aperitiv rece, foarte bun și gustos! Roșii și castraveți proaspeți din grădină, că tot e sezonul lor, ouă de la găini crescute la țară, doar cu boabe de mălai, slănină delicioasă de la porcul tăiat nu cu mult timp în urmă, caș de oaie proaspăt făcut de ciobani! Toate acestea fac ca platoul tău să aibă succes pentru orice mofturos!