Bună!
De mult timp nu am mai pregătit carne de vițel. Azi, am reușit să cumpăr niște carne proaspătă de vițel de la cineva care a avut în gospodărie. Nu se compară această carne cu cea cumpărată din magazin. Și cum puteam găti mai bine bucăți de pulpă decât trase la tigaie, dar înainte lăsate la macerat în vin!
Carnea de vițel este foarte gustoasă, dar și foarte sănătoasă. Deși multă lume preferă porcul în locul acestei cărni, să știți că vita ar trebui consumată mai mult! Este bogată în nutrienți și conține mult fier și zinc, minerale de care corpul nostru are nevoie.
Azi pregătesc Carne de vițel la tigaie cu garnitură de hribi! (vezi rețeta la hribi aici)
După cum v-am spus, am reușit să cumpăr carne de vițel de la un localnic. Am ales o bucată potrivită, pe care am curățat-o bine de acea pieliță albicioasă ce se află pe ea astfel încât să rămână doar carne roșie frumoasă!
Apoi am tăiat fâșii potrivite carnea, pe lung și le-am asezonat cu sare. Le-am pus apoi să stea la marinat cu vin. Vinul frăgezește carnea!
Acum ne vom pune să gătim carnea. Aceasta se poate face în diferite metode.
1. Puteți să o fierbeți întâi în vin, 5-10 minute și apoi să o dați la tigaie.
2. Puteți să o dați direct la tigaie fără să o mai fierbeți.
3. Se poate pune în tigaie alături de câteva linguri de pastă de roșii pentru a face un sos.
4. Se poate pune la cuptor pe o foaie de copt sau pe grill dacă aveți.
5. Se poate face afară pe grătar.
6. Si multe alte moduri.
De asemenea carnea de vită se poate pregăti: rare, medium, well done.
Ce înseamnă aceste trei cuvinte?
Rare – faptul că înăuntru carnea rămâne roșie, sau în sânge, adică este foarte puțin gătită, doar cât să prindă o culoare pe exterioer carnea.
Medium – este ceva între rare și well done, adică nici în sange nici prea făcută. Asta ca să împace pe cei pretențioși. Carnea se va găti cam 5-6 minute pe fiecare parte, iar culoarea roșie din interior va deveni rozalie și va rămâne suculentă.
Well done – o carne bine făcută, bine gătită, fără urme de culoare roșie sau roazalie în interior. Aceasta va trebui gătită un timp mai mare, cam 10 -12 minute pe fiecare parte, însă la foc mic. Trebuie avut grijă atunci când decideți să gătiți așa carnea de vită deoarece există riscul ca aceasta să se întărească și să nu mai poată fi mâncată. Pe exterior carnea nu se arde, ci rămâne o culoare maroniu deschis, asta datorită timpului lung de gătire la foc mic.
Pentru că eu gătesc pentru familia mea în cele mai multe cazuri, am ales să fac aceste minunății de fâșii de carne bine făcute (well done), pentru ca și copiii să le mânânce.
Am pus în tigaie bucățile de carne și le-am lăsat la foc mic, 10 minute pe fiecare parte.
O parte din carne am lasat-o așa, iar peste câteva fâșii am pus pastă de roșii. Ambele feluri au ieșit foarte bune!
Carnea de vițel și cea de vită se gătesc foarte ușor și foarte repede!
Ca și garnitură la această carne am avut Hribi la tigaie!
Poftă bună!
Acest fel de mâncare merge foarte bine cu un pahar de vin roșu!