Zilele trecute v-am scris despre o rețetă de caramel sărat. Un delicios sos de caramel pe care il poți mânca cu lingurița, gol, atât e de bun! E mai greu după ce ai început să mânânci să te oprești. Aza că, azi v-am pregătit și o rețetă unde putem folosi acest sos de caramel, și anume un Cheesecake la cuptor cu sos de caramel!
Cu siguranță vă va plăcea acest desert! Prăjitura cheesecake se poate face în diferite moduri și cu diferite combinații deasupra! În funcție de ce pofticioși aveți la masă puteți decora prajitura fie cu fructe, fie cu ciocolată, caramel, bomboane, etc.
Eu am ales să fac Cheesecake-ul acesta de ziua fiului meu cel mare, cănd eu venit bunicii în vizită. Nu regret că l-am ales! A fost gata în câteva clipe – atât prepararea lui, dar mai ales porțiile tăiate pentru fiecare invitat.
Rețeta aceasta se poate adapta foarte ușor ingredientelor pe care le ai în casă. Poți jongla cu ele, rezultatul fiind la fel de bun! La ce m-am referit când am spus asta? Chiar la ingredientele principale: biscuiți și brânză!
Se pot folosi pentru blat atât biscuiți digestivi, cât și biscuiți simpli Petite Beurre. Cât despre brănză, puteți folosi ori brânză proaspătă de vaci, dar și cremă de brânză. Eu voi prezenta rețeta așa cum am facut-o eu, cu ingredientele ce le-am avut.
Cu ajutorul unui robot de bucătărie vom zdrobi aprox 350-400 gr biscuiți. Eu am folosit o formă de tort mare, cu pereți detașabili ce are diametru 28cm. Dacă aveți tavă mai mică puteți reduce cantitatea de biscuiți.
Vom pune la topit 200 gr unt. Având în vedere cantitatea mare de biscuiți, și faătul că aceștia sunt mai seci, aveam nevoie de mai mult unt. Dacă folosiți biscuiți digestivi, aceia nu sunt așa seci, și puteți topi doar 100 gr unt.
După ce untul s-a topit, îl adăugăm peste biscuți și amestecăm până se omogenizează tot.
Acest cheesecake se va pune la cuptor, așa că vom avea nevoie de o tavă cu pereți detașabili, de preferat. Vom pune hârtie de copt pe fundul tăvii, dar și pe pereți. Apoi adăugăm biscuiții și vom apăsa bine biscuiții în tavă și pe pereții aceșteia.
Lăsăm puțin deoparte până pregătim crema de brânză.
Pentru această prăjitură eu am folosit brânză de vaci la găleată, se găsește în Lidl și este foarte bună pentru acest tip de desert. Mai puteți folosi și brânză proaspătă de vaci, dar acolo trebuie să aveți grijă să nu fie foarte uscată brânza, deoarece în cuptor se mai usucă.
Vom pune brânza într-un castron încăpător și o vom mixa împreună cu zahărul. Apoi putem adăuga diferite arome, vanilie, lămâie, portocală, rom, migdale, sau ce altceva va place. Eu am ales să pun câteva picături de ulei esențial de lămâie. Conferă cremei un gust foarte bun.
Vom adăuga apoi, pe rând, câte un ou și vom amesteca cu ajutorului mixerului, la viteză medie, după fiecare ou adăugat. Avem nevoie de 3 ouă pentru această rețetă. Dacă folosiți brânză proaspătă de vaci și credeți că este prea uscată, puteți să mai puneți un ou, sau puteți adăuga 2-3 linguri de iaurt sau smântână în compoziție.
La final mai puneți 3 linguri de făină și mixați totul. În timp ce amestecați, pe pereții vasului se va depune cremă. Este bine ca aceasta să o dați jos cu ajutorul unei linguri și să mixați iar.
Peste aluatul de biscuiți vom pune crema de brânză. Vom mișca puțin tava pentru a se așeza bine compoziția, iar apoi vom pune tava la cuptor pentru o oră la 160 grade. Secretul acestei prăjituri este că trebuie să stea mai mult la cuptor, însă la o temperatură mai mică. Acest lucru face ca brânza să nu se ardă. Veți vedea că la finalul celor 60min brânza poate avea încă un astept mișcător, însă nu vâ îngrijorați, după ce se răcește se întărește.
După ce prăjitura e gata, o vom lăsa puțin să se răcească și abia apoi o vom scoate din formă. Dacă vom încerca să o deschidem lateralele tăvii cât timp aceasta este încă caldă, riscăm să se rupă și să crape brânza. Eu am făcut acest lucru pentru a vă arata ce riscați dacă vă grabiți să serviți o prăjitură cu brânză fierbinte.
Așa că, lăsați să se răcească și între timp vă gândiți ce să puteți deasupra!
Eu am ales să pun deasupra sos de caramel sărat (rețeta aici). Este foarte bun, gustos, simplu de realizat și se potrivește de minune cu această prajitură. Dacă îl aveți deja făcut îl turnați rece peste prajitură, iar dacă îl faceți în același timp cu prăjitura, este bine ca sosul turnat să nu fie fierbinte! lasați-l cel puțin o oră să se răcească până să îl turneți peste cheesecake. Între timp prajitura poate sta la rece.
Dacă nu doriți sosul de caramel, puteți pune fructe proaspete întregi, sau făcute cremă și puse cu gelatină pentru a nu curge. În funcție de preferințe vă alegeți cu ce doriți să fie cheesecake-ul vostru!
Veți pune apoi prăjitura la rece pentru 2-3 ore, sau chiar peste noapte ar fi indicat! Dar dacă nu rezistați atâta timp se poate servi și mai repede.
Acest desert puteți să îl faceți pentru familie sau când aveți musafiri. Cu siguranță le va plăcea! Mai ales pe timp de vară este bun și răcoros!
Puteți de asemenea să îl decorați cu bucăți de ciocolată , sau cu bomboane de ciocolată. Eu am ales să fie simplu!
Vă urez poftă bună și spor la gătit Cheesecake la cuptor cu sos de caramel!