Bună!
Știți că se spune că nu e bine sâ mergi la cumpărături atunci când îți este foame pentru că vei cumpăra tot felu de lucruri, care poate nici nu ai nevoie de ele. Așa mi s-a întâmplat și mie, și nu o dată, ci de mai multe ori. Voi ați pățit asta vreodată?
Am mers azi la cumpărături pentru 4 lucruri si am ieșit cu coșul aproape plin! Dar important e că am luat și cele necesare pentru un prânz copios și gustos! Băieților mei le-a plăcut foarte mult!
Azi am gătit Champignon brune la tigaie cu orez și carne la cuptor! Am ales să pun două garnituri la această carne, atât legume, cât și cereale pentru ca fiecare dintre cei de la masă să poată mânca ce îi place mai mult.
În acest fel de mâncare vor fi practic trei preparare pe care va trebui să le gătim. Aceastea se pot face și separat sau cu alte combinații. E alegerea fiecăruia.
Orezul: Eu deobicei folosesc pentru măsurătoare la orez o cană. Așadar o cană de orez îl punem într-un vas mai mare și îl spălăm bine. Vom vedea, mai ales după prima apă, că aceasta va fi foarte albă. Trebuie să îndepărtăm tot praful acela ce se află pe orez înainte de a-l găti. Punem spăla orezul în 2-3 ape, sau până rămâne apa curată.
Vom pune o ceapă tăiată mărunt și 2 morcovi dați pe răzătoare la călit într-o oală, în care am pus 2 linguri ulei. Punem apoi două căni de apă și apoi adăugăm orezul curat. Punem sare și lăsăm să fiarbă la foc mediu spre încet. Amestecăm pentru a nu se prinde.
Când nu mai este apă, orezul este gata. Dar se va gusta. Contează tipul de orez pe care îl folosiți! Dacă credeți că nu e fiert mai adăugați puțină apă, însă aceasta să fie fierbinte.
Carnea: Eu de această dată am ales să prepar o ceafă de porc fără os. Am găsit felii tăiate mai subțire ceea ce m-a bucurat pentru că se gătesc repede și nu rămân crude înăuntru. Am spălat carnea și am condimentat-o cu sare, busuioc și puțin ulei de măsline. Am lasat-o la macerat 15 minute. Se poate lăsa mai mult dacă aveți timp și nu vă grabiți cu finalizarea mesei. Am pus pe o tavă hârtie de copt și am pus carnea peste apoi am dat la cuptor pentru 30 min la 220 grade la cuptor electric cu ventilație. Am mai verificat din când în când carnea pentru a nu se arde, iar în ultimele 5 min am întors-o pentru a se rumeni și pe cealaltă parte.
Ciupercile: Am ales să fac champignon brune. Le prefer pe cele mai mici ca și dimensiune. Într-o tigaie am pus ulei de măsline la încins. Am tăiat ciupercile felii nu foarte subțiri, iar când uleiul a fost destul de încins le-am pus acolo. Ciupercile vor începe să sfârâie. Adăugăm și usturoi tăiat bucâți mici peste ciuperci. Vom amesteca ciupercile pentru a se căli pe ambele părți. După ce le-am întors de doua trei ori vom adăuga sare peste ele. După adăugarea sării veți vedea că ciupercile vor lăsa apă. Nu vă speriați, se va evapora odată cu gătirea lor.
Le vom lăsa aproximativ 5 minute să se mai gătească, apoi vom adăuga 4 linguri paste de roșii sau bulion. Pasta de roșii este mai groasă, bulionul este mai lichid. Puteți să mai adăugați condimente, eu am ales busuioc. Vom amesteca și vom mai lasa 2-3 min să se gătească. Sunt gata și ciupercile noastre.
Asamblarea farfuriei
Ce îmi place la acest fel de mâncare este că toate cele trei preparate le puteți face concomitent! Puneți carnea la cuptor – ea se face singură; puneți orezul la fiert-amestecați din când în când; faceți ciupercile – toate trei deodată. Așa că și preparatele vor fi aproximaiv deodată gata.
Vom pune pe farfurie o bucată de carne, ciuperci și orez. Peste ciuperci puteți pune frunze de pătrunjel proaspete. Le va da un gust foarte bun. Nu mai zic cât de sănătos este pătrunjelul verde. Știai că acesta conține foarte multe vitamine?
Poftă bună!