Bună!
Ne bucurăm tare mult că ați început să citiți rețetele noastre și că începem să avem feedback din partea voastră!
Azi vă propunem o rețetă de Colțunași cu magun de prune (Silvais – Silvoiță cum se mai spune în Ardeal), trimisă de o cititoare.
Acest desert îl făceau de obicei bunicile noastre atunci când pregăteau tăieței de casă. Din aluatul pentru tăieței, lăsau ele mereu câteva bucăți pe care le umpleau cu mult drag cu gem de prune și îi pregăteau pentru nepoți. Îmi aduc aminte când îmi făcea și bunica mea acest desert și ne aștepta cu oala plină de colțunași calzi și buni!
Așadar, prepararea lor este una simplă, iar ingredientele sunt foarte puține și necostisitoare deloc.
Se va face un aluat, de consistență tare, din două ouă și aproximativ 200 gr făină. Se adaăugă un vârf de sare. Va trebui să frământați bine bine aluatul până devine unul nelipicios și care se poate întinde. Este același aluat ca pentru tăiețeii de casă. Atât! Așa-i că este simplu? Aluatul este gata, urmează să dăm formă colțunașilor.
Vom întinde foarte foarte bine o foaie din acest aluat. Cât de tare o puneți întinde. Apoi, cu ajutorul unui pahar cu gura rotundă și de preferat subțire vom tăia forme rotunde din aluat. Vom pune magiun de prune în mijloc, apoi împăturim forma și cu ajutorul unei furculițe apăsăm marginile pentru a se lipi aluatul. Există și formă specială de patiserie pentru colțunași dacă doriți să vă achiziționați.
Pentru acest desert este bine să folosim magiun de prune, sau Silvais cum se mai spune în zona Ardealului deoarece este tare și nu curge. Alte gemuri pot curge și atunci nu mai ies colțunașii. Se pot face, dacă vă plac și cu brânză. În acest caz aveți nevoie de o brânză scursă foarte foarte bine pentru a nu lăsa apă.
Următorul pas este să pregătim într-o tigaie pesmet cu zahăr – punem puțin ulei la încins apoi turnăm pesmetul, îl prăjim puțin și apoi adăugăm zahărul peste. Nu vom lăsa mult la foc pentru a nu se arde pesmetul.
După ce avem formați toți colțunașii, îi vom pune la fiert într-o oală mare în care am pus apă la fiert. Îi vom adăuga în apă doar când aceasta fierbe. Îi vom lăsa doua trei minute la fiert, apoi îi scoatem și îi punem peste pesmetul din tigaie. Îi amestecăm acolo pentru a se face pe ambele părți cu pesmet și apoi se vor scoate pe o farfurie.
Colțunașii noștri sunt gata! Sunt foarte delicioși! Se vor servi calzi!
Poftă bună!
Sperăm că va plăcut rețeta trimisă de Ana C. și că o veți încerca și voi!
Vă aștept și rețetele voastre delicioase să se împărtășiți cu noi!