Dulceață de căpșuni – fructe întregi în borcan

Tort TRIO de ciocolată
iunie 20, 2020
Cremă de zahăr ars
iunie 23, 2020

Sezonul dulcețurilor a început! Gospodinele se pun pe treabă pentru a putea umple cămările cu bunătăți: dulceațâ, compot, murături, și câte și mai câte.

Azi vă propunem o delicioasă rețetă de Dulceață de Căpșuni, rețetă trimisă de o cititoare a noastră. Mulțumim mult și vă mai așteptăm cu rețete!

Rețeta este pentru un kg de fructe curățate de codițe. Dacă aveți mai multe fructe, ajustați celelalte cantități. Curățați și spălați bine fructele apoi le puneți puțin la scurs într-o strecurătoare. Le cântăriți și în funcție de gramajul de fructe cântăriți celelalte ingrediente. Eu am folosit 1kg fructe, deci 700 gr zahăr și 250 ml apă.

1. Se pune zahărul într-o oală, peste care adăugăm apa. Dăm totul la foc mic până începe să fiarbă. Când începe să fiarbă, amestecăm cu o lingură, iar pe margini, ștergem cu un burete curat stropii de apă cu zahăr, pentru a nu se arde. Lăsăm totul să fiarbă cam 15 minute, până devine o pasta mai groasă, însă aveți grijă, nu trebuie ca zahărul să se caramelizeze. El trebuie să aibă culoarea albă.

2. După aceea vom adăuga căpșunele peste zahăr și vom pune și o jumătate de lămâie tăiată felii. Lăsăm totul să fiarbă, și mai amestecăm din când în când. Adăugăm și plicul de zahăr vanilat. Trebuie să fiarbă cam 15 minute. Timp în care, dacă deasupra face spumă, aceasta o vom înlătura cu o spatulă.

3. Dăm oala de o parte, scoatem bucățile de lămâie din dulceață și o acoperim cu un prosop curat, umed, până a doua zi. A doua zi, luăm prosopul de pe oală, scoatem într-un vas căpșunele din dulceață, iar siropul rămas în punem din nou la fiert pt 15 minute. Deja dulceața ar trebui să se închege. Luăm cu lingura puțină dulceața și punem pe o farfurie. Aceasta ar trebui să nu curgă. Punem căpșunele înapoi peste sirop, amestecăm puțin și dulceața e gata!

4. Se pune dulceața fierbinte în borcane de sticlă curate și se lasă la răcit, apoi se depozitează la loc răcoros. Puteți să și gustați din ea, e delicioasă. 

Un mic secret care ni l-a spus cititoare noastră este că la această rețetă e bine ca fructele să nu fie foarte moi, pentru a rămâne cât mai întregi în dulceață.

Vă urăm spor la dulceață și poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *