Bună! Continuăm călătoria prin pădure, iar de data aceasta am găsit niște gălbiori foarte frumoși! Știți ce gustoși sunt? Ați mâncat vreodată acest minunat soi de ciuperci? Va propun azi Gălbiori cu sos de smântănă și usturoi!
Gălbiorii se găsesc la rădăcina copacilor acoperiţi cu muşchi, în pădurile de conifere, în cele montane de mesteacăn şi, uneori, printre ierburi joase şi plante aromatice. Aceştia au o pălărie rotunjită, subţire şi cu încreţituri largi. Gălbiorii variază în ceea ce priveşte mărimea, putând fi mici precum un deget sau mari cât doi pumni.
Gălbiorii sunt cei mai gustoşi când sunt consumaţi proaspeţi, dar aceștia pot fi şi muraţi, uscaţi, conservaţi sau congelaţi.
Azi vom pregăti Gălbiori cu sos de smântână și usturoi – o delicatesă! Această rețetă se poate servi atât simplă, dar este foarte gustoasă dacă lângă adaugi mămăligă, sau cartofi piure, sau chiar orez. În funcție de preferințele fiecăruia.
Vom curăța și spăla foarte bine gălbiorii. Dacă îi cumpărați din magazin aceștia cu siguranță sunt deja curățați de pământ și frunze, însă cei proaspeți culeși din pădure, așa cum sunt și ai mei, necesită puțin timp de curățare. Îi vom pune în apă, pentru a ieși pământul și frunzele ce se află în lamelele gălbiorilor.
Călim o ceapă în ulei și punem apoi gălbiorii tăiați (nu foarte mici) peste. Îi călim puțin apoi punem apă peste ei pentru a le da un clocot.
După ce gălbiorii fierb, vom goli puțin din acea apă, iar peste gălbiori vom pune smântână. Pentru ca smântăna să nu se îmbrânzească, o vom pune intr-un castron peste care punem din apa fierbinte de la gălbiori câteva linguri. Omogenizăm bine și apoi turnăm în tigaie.
Lăsăm să fiarbă gălbiorii delicioși, însă amestecăm din când în când în tigaie. Vom vedea că pe parcursul gătirii, sosul își schimb consistența. Cu cât lăsăm să fiarbă mai mult cu atât se va îngroșa.
Când este cât de cât gros sosul adăugăm usturoiul pisat și amestecăm iar. Vom pune și sare după gust.
Înainte să stingem focul, vom pune frunze de pătrunjel verde, proaspăt dacă aveți, pentru o culoare verde frumoasă!
Gălbiori cu sos de smântănă și usturoi – gata pentru a fi serviți.
Acest fel de mâncare se poate servi așa, simplu, cu o felie de pâine prajită, sunt foarte gustoși. De asemenea pot fi serviți lângă o garnitură: mămăligă, cartofi piure sau chiar și orez sau paste! Fiecare după gust și preferințe.
Îmi place la această mâncare că o poți combina cu alte tipuri de mâncăruri, în funcție de preferin’ele fiecărui pofticios de la masă.
Dacă ai musafiri, gătește-le Gălbiori cu sos de smântână și usturoi, cu siguranță nu se vor supăra.
Se spune că acest soi de ciuperci este o delicatesă! Am aflat că gălbiorii sunt bogați în fier, calciu și potasiu și ajută foarte mult la întărirea sistemului imunitar. Așa că nu ezitați să îi consumați când aveți ocazia.
Poftă bună la gălbiori!