Bună! Vouă care vă era desertul preferat al copilăriei? Țineți minte de Gomboți cu brânză fierți? Care dintre bunătățile pregătite de bunica sau mama voastră vă plăcea cel mai mult, iar acum dacă e să-l gustați îl comparați cu gustul din copilărie? Sunt multe deserturi simple pe care le știm de când suntem mici, și de multe ori, oricât am încerca să reproducem rețetă, pas cu pas, nu vom reuși să le facem așa cum erau când eram mici. Sau poate că nouă ne ies mai bune, dar neavând acel gust ca atunci spunem că nu e ceva bine făcut.
Azi am fost la piață și am luat o brânză proaspătă de vaci cu gândul să prepar un desert cu ea. Știam că vor veni prieteni din alt județ la noi și vroiam să îi întâmpin și cu ceva dulce. După un drum lung de câteva ore ai nevoie de puțină energie. Am avut de ales dintre câteva rețete cu brânză pe care le știu, și am ales să fac Gomboți cu brânză fierți.
Rețetele de gomboți pot fi făcute atât cu brânză, adică toată compoziția să fie cu brânză, iar apoi dați gomboții prin pesmet, sau cu cartofi și înăuntru cu prune. Urmează să se coacă prunele și voi face și acea rețetă cu prune. Este delicioasă.
Acum, pentru această rețetă avem nevoie doar de câteva ingrediente. Pentru compoziție:
Brânza de vaci o vom zdrobi cu o furculiță și o vom amesteca cu zahărul, ouăle și zahărul valiniat până se încorporează bine ingredientele.
Apoi vom adăuga și grișul și amestecăm din nou, cu o lingură.
Vom lăsa compoziția să stea să se odihnească cam 20 min. Facem acest lucru pentru ca grișul să absoarbă lichidul din brânză și din ouă și să se umfle.
După ce a trecut timpul pentru ca grișul să se umfle, vom forma biluțele de gomboți, puțin mai mari ca niște chifteluțe și le vom așeza pe un blat sau pe o farfurie întinsă. Aluatul va fi puțin lipicios, asta din cauza brânzei și a faptului că nu este pus deloc făină în compoziție. Dar așa este normal să fie.
Când începem să formăm biluțele de gomboți vom pune o oală mai mare cu apă să fiarbă.
Pentru crusta gomboților avem nevoie de:
Vom pune untul la topit într-o tigaie antiaderentă, când este gata, vom pune pesmetul și vom amesteca pentru a nu se arde. După 2-3 minute vom adăuga scorțișoara și zahărul și vom lua tigaia de pe foc pentru a nu se arde compoziția.
Apa este la fiert, biluțele de brânză sunt formate, pesmetul este gata! Mai avem un pas și sunt gata și Gomboții cu brânză fierți.
Vom proceda astfel: punem în apa ce fierbe gomboți cât să acopere fundul oalei, dar să nu fie unul peste altul. Aceștia se vor duce la fundul oalei, iar când sunt fierți se vor ridica singuri la suprafață. Când sunt sus atunci îi vom scoate cu o paletă de tip spumieră și îi vom pune direct în tigaia cu pesmet.
Luăm tigaia în mână și o mișcăm astfel încât gomboții să se facă singuri cu pesmet și zahăr. Ajutăm cu o paletă dacă este cazul. Apoi scoatem gomboții pe o tavă.
Procedăm la fel cu toate biuțele de brânză formate. Din compoziția pe care eu am facut-o au ieșit 37 de gomboți!
Poftă bună la Gomboți cu brânză fierți! Sunt foarte buni și gustoși! Fie că îi serviți așa simpli, sau dacă doriți se poate adăuga smântănă și dulceață. În funcție de preferințele fiecăruia. Eu am avut succes cu această rețetă. Prietenilor le-a plăcut foarte mult. Cele 37 de biluțe au trecut foarte repede!
Trimite și prietenilor tăi rețetă. Nu știi când vei merge în vizită și îți vor pregăti acești gomboți.