E sezonul fructelor! Haideți să profităm de el și să gătim în casă! Acum că prunele s-au copt, toată lumea pregătește bunătăți: gem de prune, dulceață, silvais, compot de prune. Dar….ce ziceți de o porție delicioasă de Gomboți cu prune?
Știti că v-am zis acu câteva articole când am scris despre gomboții cu brânză că voi reveni și cu această rețetă de gomboți cu prune. Uite că i-a venit și ei rândul!
Această rețetă se poate face chiar și în post, deoarece este fără ou sau lapte.
Haideți la Gomboți cu prune!
La această rețetă nu am neapărat cantități exacte de ingrediente. Practic am pus la fiert cartofi, cu tot cu coajă. De acolo am luat câțiva pentru gomboți, iar cu restul am făcut o salată de cartofi. Făina folosită a fost în funcție de consistența aluatului. Ca și cantitați la pesmet am avut o pungă de 500 gr, dar s-a consumat cam jumătate.
Punem cartofii, cu tot cu coajă, la fiert cam 40 de min. Îi vom încerca cu o furculiță, iar atunci când aceasta intră ușor în cartofi, aceștia sunt gata.
Îi curătăm de coajă și îi punem deoparte. Când sunt gata toți, îi zdrobim, de preferat cu mâna. Vom adăuga puțină sare și puțină făină. Trebuie să fim atenți la cantitatea de făină adăugată. Nu puneți multă din prima, ci tot treptat adăugați, și iar amestecați. Când aluatul se dezlipește de pe mâini e potrivit.
Când aluatul este gata, vom pune o oală mare cu apă pe aragaz, deoarece vom avea nevoie ca apa să fiarbă când finalizăm gomboții de format.
Vom desface prunele și vom scoate sâmburele din interior. Putem să punem zahăr și scorțișoară peste ele, sau le putem lăsa așa. Este alegerea voastră, gustul este foarte bun în ambele variante!
Vom lua cu o lingură aluat și vom forma în palmă un cerc din el. Înăuntru vom pune o fructul, iar apoi strângem aluatul și formăm o bilă. Punem pe o farfurie gombotul format. Procedăm la fel cu tot aluatul.
Când am finalizat de făcut toți gomboții, și apa fierbe, vom pune cu grijă gomboți în apă, cât încap pe fundul vasului. Să nu puneți unul peste atul. Aceștia, când îi veți pune în apă, vor merge la fund, iar după câteva minute se vor ridica la suprafață. După ce se ridică, îi mai lăsați 2-3 minute, iar apoi îi scoateți, cu grijă și îi puneți în tigaia cu pesmet și zahăr.
Într-o tigaie anti-aderentă vom pune ulei la încins, cât cuprinde tava. Apoi turnăm pesmet cam 100 gr la început și lasăm să se călească puțin. Să aveți grijă să nu îl ardeți. Punem apoi și zahăr peste tot cam 100 gr și puteți, opțional și un plic de zahăr vaniliat. Este posibil să fie nevoie să faceți două ture de pesmet cu zahăr. Asta în funcție de câți gomboți v-au ieșit. La mine a fost nevoie, pentru că am făcut o cantitate mai mare de aluat. Trec repede și ca să apuc măcar să gust din ei.
După ce îi punem în tigaia cu pesmet și zahăr mișcăm bine bine tigaia pentru a se lipi crusta pe toată suprafața gomboților. Apoi îi mai lăsăm puțin în tigaie, la foc mic pentru a se face crocantă crusta. Îi scoatem pe o tavă și așteptăm puțin să se răcească. Nu de alta, dar ard foarte tare!
Se pot servi calzi – sunt cei mai buni! Dar dacă apucă să se răcească, sunt foarte gustoși și așa.
Dacă doriți se mai poate pune dulceața sau smântână, dar zic că nu este cazul.
Poftă bună la Gomboți cu prune!