Bună! Ce ziceți de o rețetă mediteraneană azi? O Lasagnea așa cum se face în Italia. Poate că ați fost la diferite localuri și ați comandat Lasagnea, însă nu ați primit aceeași rețetă de fiecare dată. Asta deoarece există mai multe tipuri de rețete de Lasagnea.
Așa cum și la noi în țară, în funcție de zona în care ești există mai multe feluri de a pregăti un preparat, așa și în Italia, Lasagnea are mai multe rețete.
Românii au încercat să preia rețetele internaționale și mulți să le dea o tentă românească, însă rețetă pe care am să o descriu azi este 100% din Italia, și mai exact, din provincia Frosinone, localitatea Ciociaria. Aceasta este situată în Centrul Italiei, la sud de Roma. Aici rețeta de Lasagnea se face cu carne tocată și cu sos de roșii, diferit față de alte zone unde se face cu sos Bechamel.
Vă voi detalia această rețetă așa cum o face soacra-mea, care știe rețeta de la o localnică din acea regiune! Este puțin mai greu de făcut, în sensul că timpul pentru a face sosul este mai mult, dar gustul este foarte bun. Așa se face că abia am apucat să fac poză la tavă dupa ce a fost scoasă din cuptor.
Ca un mic secret, dacă puteți este bine ca acest sos să îl faceți cu o și înainte. Se spune că este mai bun a doua zi. Eu de această dată l-am făcut în aceeași zi, și vă garantez că a ieșit la fel de bună!
Vom pune la călit într-o oală încăpătoare o ceapă, împreună cu doi- trei morcovi în puțin ulei de măsline.
Apoi adăugăm carnea tocată, ciupercile și mazărea și le amestecăm toate. După ce se călesc puțin, adăugăm apă cât să treacă peste tot din oală.
După ce începe să fiarbă sosul, vom da focul la mic și vom lăsa să fiarbă până scade apa – poate dura și o oră! Acesta este un alt secret al acestei rețete, să nu grăbiți prepararea sosului!
Între timp vom pune la fiert 6-8 ouă, în funcție de cât de multe doriți să puneți în compoziție. Le veți lăsa să fierbă 10-15 minute, să fie tari înăuntru. Apoi le punem sub jet de apă rece și le vom curăța de coajă.
Când e aproape gata sosul, vom pune pasta de roșii, sau bulionul peste sos și vom adăuga sare, piper și foi de dafin. Vom mai lăsa cam 10minute să fiarbă, la foc mediu de această dată. Apoi stingem focul.
Dacă faceți sosul cu o zi înainte, aici sunteți gata cu el!
Dacă veți pregăti Lasagnea în aceeași zi, când puneți sosul de roșii să puneți într-o oală mare apă la fiert. În aceasta să puneți puțină sare. Aici vom fierbe foile de Lasagnea.
Vom fierbe foile atât cât scrie pe cutie, apoi le vom scoate pe o farfurie. Nu puteți toate foile în oală, ci doar câte 4-5 odată. Altfel riscați să se lipească și să nu se fiarbă bine.
Vom lua o tavă pentru cuptor, dar să fie puțin mai înaltă. Vom pune puțin sos pe fundul tăviii, apoi un rând de foi pentru Lasagnea. Urmează un rănd de sos cu carne, ouă zdrobite, brânzâ telemea și parmigiano. Dacă nu aveți Parmigiano puneți și fără. Repetați: foi-sos-ou-brânză, tot așa până aveți 4-5 straturi de foi. Deasupra veți pune doar sos și branză, fără ou. Dacă aveți mozzarella ar fi bine să puneți din aceea deasupra, telemeaua se poate arde la cuptor.
Atunci când începem să asamblăm Lasagnea este bine să ne pornim cuptorul la 180 grade să se încălzească.
Vom pune tava la cuptor pentru 30-35 minute. Este suficient deoarece deja toate ingredientele sunt deja gătite.
Apoi o scatem, o lăsăm 10minute să se răcorească și o tăiem pentru a putea fi servită.
Se poate servi cu brânză Parmigiano deasupra, sau fără, depinde de preferințele fiecăruia.
Pentru că eu nu am fost pe fază când tava a fost scoasă din cuptor, nu am reușit să fac poza la tava plină. Noroc că am apucat măcar o bucată să mânănc! Nu de alta, dar este foarte bună aceasta rețetă de Lasangea și trece foarte repede!
Sper că v-am făcut poftă de Lasagnea și că veți încerca această rețetă!
Aștept păreri!
Poftă Bună!