Toamna e plină de recolte! De la fructe la legume, culegem rodul plantelor. Fie că sunt în pământ, ca de exemplu cartofii, fie că sunt pe planta ce în primăvară a fost doar o mică sămânță, sau pe un copac plantat acu câțiva ani, ne bucurăm de orice ne dă natura! Așa am făcut și eu cu aceste minunate mere gutui! Anul acesta a fost foarte bogat, iar copacul abia le-a ținut! După ce am făcut dulceață și compot, m-am tot gândit cum le-aș mai putea prepara. Mi-a venit ideea de a le pune la cuptor: Mere gutui umplute cu miere și nucă! Wow! Super gustoase!
Și așa cum v-am obișnuit, rețeta este simplă! Cât despre rapiditate… în funcție de cât de repede curățați merele. Merele gutui sunt gustoase mai mult în preparate, crude nu prea se consumă deoarece sunt destul de tari. Totodată, ele se oxidează foarte repede atunci când sunt curățate sau tăiate. Veți vedea că dacă tăiați o bucată dintr-un măr gutui, acesta este alb alb în interior, și la câteva secunde își schimbă culoarea.
Trebuie să spălăm bine merele de acel puf care se află pe coaja lor. Apoi le ștergem cu un prosop.
Cu mare grijă!!! Tăiem merele în două. Aceste mere sunt mult mai tari la coajă față de un măr obișnuit, așa că trebuie să avem mare grijă să nu ne accidentăm. După ce le-am tăiat, le vom curăța de sâmburi. Ele vor fi in interior albe și frumoase, însă foarte repede prin culoare gălbuie, deoarece se oxidează.
Le punem într-o tavă antiaderentă. Eu am folosit vas de sticlă ce rezistă la cuptor.
Vom amesteca scorțișoara cu zahărul pudră și vom presăra peste jumatățile de mere așezate deja în tavă.
Apoi vom amesteca mierea cu miezul de nucă. Eu am lăsat nuca bucăți mai mari, dar sfatul meu este să o zdrobiți cât mai bine. Bucățile mai mici de nucă au fost mai gustoase. Acest amestec îl vom pune 1n mijlocul merelor gutui.
Inainte de a le pune la cuptor, vom pune puțină apă în tavă, cât să acopere bine fundul tăvii. Astfel eliminăm riscul ca mierea ce poate curge din mere să se ardă. Totodată se va forma un sirop bun bun.
Timpul este mai mare decât la merele obișnuite, tocmai pentru că acestea sunt mult mai tari. Pentru a fi moi și gustoase trebuie lăsate cca 50 min la 180 grade. Aveți însă mare grijă la nucă, să nu se ardă dacă dați căldură sus-jos. Verificați acest astept, iar dacă credeți că nuca se prea prăjește, mutați cuptorul doar de jos să dea căldură. La cuptoarele cu gaz nu ar trebui să fie o problemă acest lucru.
După terminarea timpului, scoatem tava din cuptor și lasăm 5 minute să se răcorească la temperatura camerei. Apoi luam bucăți de mere și asezăm pe farfurie. Punem peste puțin sirop din tavă și servim, așa calde!
Poftă bună!