Plăcinte cu brânză sărată

Colțunași cu magiun de prune
iulie 14, 2020
Ștrudel cu mere și nuci
iulie 16, 2020

Bună!

Pe voi cu ce vă răsfățau bunicii atunci când mergeați în vizită la ei? Se spune că bunicii își răsfață nepoții mult mai mult decât și-au răsfățat proprii copii. Tind să cred că e adevărat. Deoarece și copiii mei dacă doresc ceva să mânânce, buni le face pe plac. E o bucurie atât pentru nepoți, dar mai ales pentru bunici să își vadă nepoții cu burta plină!

Deoarece suntem în vacanță, a venit buni la noi și ne-am gândit ce să gătim. De mult nu am mai făcut plăcinte, așa că am zis: Plăcinte să fie azi! Se fac repede, sunt gustoase și sățioase! Iar copiii ne pot ajuta și ei. 

Mereu îmi plăcea și mie să ajut prin bucătărie, mai ales când era de lucru cu aluat! Cream tot felu de forme din el și mă distram de minune. Așa a făcut zi băiatul meu cel mare azi: dintr-o bucată de aluat doar a lui a creat mașini, roboți, căsuțe și tot felu de alte obiecte (nu vă gândiți că aveau ele formă de robot, dar imaginația unui copil de 4 ani este mare).

Vom începe prin a face un aluat. Vom pune un kg de făină într-un vas mai mare, iar în mijloc vom face o mică gaură. Separat, într-o cană vom pune drojdia umedă împreună cu puțină apă caldă și o vom amesteca până se dizolvă. Apoi vom turna amestecul de drojdie în bolul cu făină, în acel loc creat și vom presăra peste drojdie puțină făină. Lăsăm așa să stea să se activeze drojdia cam 10-15 minute. 

După scurgerea timpului, vom vedea că drojdia a început să crească puțin în vas așa că ne punem la frământat. Vom avea pregătit lângă noi un vas cu apă caldă pentru că vom mai avea nevoie. Vom pune sare peste aluat și frământăm – adăugăm apă și iar frământăm. Aveți grijă să nu puneți prea multă apă. Aluatul trebuie să fie moale și sa se dezlipească de pe degete. La final vom pune câteva picături de ulei și vom frământa. 

Primul pas este gata! Aluatul este făcut, urmează să îl punem să se odihnească și să crească. Punem peste puțină făină, îl acoperim cu un prosop curat și îl punem într-un loc cald (sub perne cum zicea bunica mea). Cam o oră ar trebui să stea aluatul la dospit pentru a ieși din el niște plăcinte grozave! Între timp ne reluam activitățile de peste zi, joaca cu copiii. Să știți că timpul trece repede! Să nu uitați de aluat că poate crește mult și să iasă din bol.

Al meu este gata! Așa că ne apucăm de plăcintărit! De data aceasta am ales să fac plăcinte cu brânză sărată. Se pot face și cu brânză dulce, acolo diferă și aluatul puțin, dar și compoziția brânzei. De această dată am folosit brânză proaspătă de vacă, pe care am sărat-o cât a fost nevoie (după gust), am adăugat un ou, mărar proaspăt și căteva cozi de ceapă verde. Acestea din urmă dau un gust foarte bun plăcintelor. Dacă aveți brânză de oaie – brânză de burduf este și mai bine.

Vom curăța blatul de lucru și vom presăra făină peste el, apoi cu ajutorul unei linguri vom forma biluțe de aluat. Luăm câte o bilă, o întindem cât se poate de tare, dar nu exagerat pentru că riscăm să se rupă atunci când o prăjim. 

Noi am făcut două tipuri de forme de plăcinte:

1. Rotunde: am pus compoziție de brânză în mijloc, apoi am adunat marginile peste brânză, și cu sucitorul am întins din nou plăcinta.

2. Formă de D: am pus compoziție mai într-o parte, iar cealaltă parte am pus-o peste și am lipit marginile prin apăsare cu degetele. Acest lucru se face pentru a nu se dezlipi placinta când se prăjește. La această formă nu mai facem cu sucitorul după ce punem brânza.

După ce avem câteva plăcinte deja formate, este bine să le lăsăm câteva minute pe blatul de lucru, deoarece mai cresc puțin, ne vom apuca de prăjit.

Am ales ca cele rotunde să le fac într-o tigaie în care am pus foarte puțin ulei, vor fi coapte practic, iar cele în formă de D am ales să le prăjesc în baie de ulei. Pentru copii sunt mai bune cele fără ulei, nouă adulților le fac mult și celelalte. Așa fiecare mânâncă de care dorește.

După ce le prăjim pe toate mai urmează să le mâncăm! Acestea sunt foarte bune calde și servite cu smântănă!

Dintr-un kg de făină ies aproximativ 20 de plăcinte. Cred că destule pentru o masă copioasă!

Vă urez Poftă Bună! Și vă aștept comentariile legate de această rețetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *