Bună! Foarte multe prajituri se pot face doar având un blat de tort – un pandișpan! am Hotărât să scriu separat această rețetă pentru pandispan, iar ulterior când o voi folosi la prajituri să fie mai ușor de găsit.
Pentru pandișpanul ce eu îl voi face azi, am nevoie doar de 3 ouă, pentru că vreau să fie un blat mic, fără să fiu nevoită să îl tai. Dacă doriți ca blatul de pandișpan să iasă mai mare, măriți cantitatea de ouă și de celelalte ingrediente. Dacă faceti blat mai mare de 6 ouă, să folosiți un plic întreg de praf de copt.
Practic, în func’ie de câte ouă veți folosi, zahărul și făină își măresc și ele cantitățile astfel: pentru un ou folosit vom pune 2 linguri de zahăr și doua linguri de făină. Eu am folosit 3 ouă, deci voi pune 6 linguri de zahăr și 6 linguri de făină.
Primul pas este să separăm albușurile de gălbenușuri. Albușurile se vot bate spumă cu ajutorul unui mixer, mai întâi la viteză mică, iar apoi cereștem viteza și mixăm cam 4-5 minute la viteză maximă. În albușuri vom adăuga puțină sare. Gălbenușurile se pun într-un bol separat, peste care adăugăm praful de copt și amestecăm. Vom observa că praful de copt va începe deja să se activeze și să crească volumul gălbenușurilor.
Știm că albușurile sunt gata atunci când au un aspect tare, compact, iar când scoatem mixerul rămân în formă. Vom adăuga peste spuma de albuș, pe rând câte doua linguri de zahăr și câteva picături de apă și vom mixa din nou. Iar două linguri de zahăr și apă și iar mixăm, tot așa până terminăm zahărul. Deja albușurile și-au schimbat puțin culoarea, deveniind mai albe și mai lucioase. Adăugăm și zahărul vanilat și mai alestecăm până este topit tot zahărul.
Consistența albușurilor trebuie să fie ăuțin mai moale, însă tot fermă. Vedeți în poza cu stă albușul pe bra’ele de la mixer.
Vom adăuga apoi din bolul în care am pus gălbenușurile compoziția și vom amesteca. Acum aluatul nostru va primi o culoare gălbuie. Iar apoi vom adăuga făină, tot câte 2 linguri, în ploaie și amestecăm, la viteză mai mică la început pentru a nu sări făină peste tot, iar la final mixăm la viteză mare 2-3 minute. Aluatul este gata, trebuie pus doar într-o tavă, tapetată cu hărtie de copt.
Punem aluatul în formă. Eu am folosit pentru acest pandișpan o tavă de formă rotundă cu diametrul de 28cm (este o tavă mare), deoarece am vrut să fie mai lat decât înalt. Dacă doriți mai înalt puneți în formă de diametru mai mic.
După ce asezăm aluatul în tavă, vom da cu tava de câteva ori de masă pentru a elimina bulele ce s-au format când am mixat aluatul. Astfel eliminăm din riscul ca aluatul să crească mult într-o parte sau să facă bulă de aer la cuptor.
Vom pune tava la cuptorul preîncălzit, la 180 grade, eu am pus pe programul ce are și ventilație sus-jos, pentru 15 min. Fiind un pandișpan doar din 3 ouă, timpul de coacere este redus. Dacă faceți un blat mare din 6-8 ouă, îl veți pune la 35-40min.
Un lucru foarte important este să nu deschideți ușa cuptorului în timpul coacerii (primele minute, atunci când blatul crește) pentru că riscați să vi se lase blatul.
După trecerea timpului încercați blatul cu o scobitoare. Dacă se lipște de ea mai puneți la cuptor, dacă nu, înseamnă că e gata. Lăsați blatul în forma sa pentru a se răci. Dacă veți încerca să îl scoateți atunci, fierbinte, riscați să se rupă.
După ce s-a racit, desfaceți inelul detașabil al tăvii, luați foaie de copt de sub el și blatul este gata!
Dacă considerați că a ieșit prea înalt îl puteți împărți în două cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată.
Acest pandișpan se poate umple cu diferite creme și orna cu fructe, friscă, cremă, ciocolată, pastă de zahăr, etc.
Poftă bună la prăjiturit!