Sirop de brad

Ficăței de pui cu cartofi nature
iunie 3, 2020
Paste cu pui și ciuperci
iunie 11, 2020

Primavara! Anotimpul în care natura reînvie și ne oferă nenumărate bunătăți! Trebuie să ieșim doar în natură să le vedem și să ne bucurăm de tot ceea ce ne înconjoară!

Așa am făcut și eu! Într-o zi frumoasă și caldă, am hotărât să facem o ieșire cu familia la pădure, să ne relaxăm, să uităm de servici și de alte treburi casnice, și să ne bucurăm împreună cu copiii de natură. Am pornit la drum spre munte!

Am ajuns destul de repede într-o zonă frumoasă. Am poposit într-o poieniță ce era înconjurată de brazi. Mugurii de brad erau din plin peste tot! Se zăreau frumos fiind de un verde crud! Era păcat să nu culegem și noi! 

Ajunsă acasă cu mugurii de brad, am decis să fac un sirop din ei. Ne umplem cămara pentru iarnă încă de pe acum. Siropul de brad este foarte bun atunci când avem dureri în gât sau se poate bea cu apă ca un suc.

Rețeta este ușoară, însă aveți nevoie de timp, deoarece se întinde pe o zi întreagă. Există o mulțime de rețete pentru acest delicios sirop, însă eu am să v-o prezint pe cea făcută de mine de această dată.

Cum preparăm siropul de brad?

1. Cântărim mugurii de brad. Rețeta este pentru 250 gr muguri de brad. În funcție de câți aveți, ajustați cantitățile pentru celelalte ingrediente. După ce i-am cântărit, spălăm bine mugurii de brad. Îi punem într-un vas încăpător, apă din belsug și îi spălăm, apoi îi scoatem într-o strecuratoare, golim apa din vas și reluam opera’iunea de 2-3 ori. Ne dorim să avem muguri de brad curați, fără praf!

2. După ce am spălat bine mugurii îi așezăm pe servețele de bucătărie pentru a se scurge de apă. Puteți să îi zvântați bine pentru a se usca mai repede. Dacă nu doriți sau nu aveți timp să preparați siropul imediat, atunci puteți să congelați mugurii de brad după ce s-au zvântat bine. Acești muguri de brad sunt foarte buni și pentru ceai nu doar pentru sirop.

3. Mugurii de brad se pun într-o oală încăpătoare (pt 500gr muguri am folosit o oală de 3 litri), iar peste ei adăugăm 1l apă rece. Fiind ușori, mugurii de brad vor pluti deasupra apei, însă odată apăsați, apa ar trebui să treacă peste ei cam de 2-3 degete. Punem un capac peste oală și lăsăm mugurii de brad cam 4 ore la hiratat. În această etapă, o bună parte din substanțele pe care mugurii de brad îi conțin vor trece în apă, printr-un proces numit osmoză.

4. După cele 4 ore în care mugurii s-au hidratat, punem oala la foc mediu (fără capac) până când aceasta atinge punctul de fierbere. Când începe să fiarbă punem un capac și lăsăm să dea în clocot cam 3-4 minute. Nu mai mult. Este de ajuns ca mugurii să își schimbe culoarea din verde crud în gălbui. Oprim focul, luăm oala deoparte și lăsăm mugurii la infuzat cca 8 ore (sau peste noapte).

5. Bună dimineața! După trecerea orelor de infuzat, lichidul din oala noastră cu sirop a căpătat un aspect ușor lăptos. Nu vă speriați, nu s-au stricat, este semn că uleiul natural din muguri a trecut în lichid. Mugurii de brad s-au lăsat pe fundul oalei, iar în încăpere sigur miroase a pădure și a conifere. Acum începem procesul de creare a siropului. Adăugăm în oală zahărul și zeama de la lămâie. Amestecăm puțin totul. Mugurii de brad sunt încă în oală!

6. Punem oala pe foc și așteptâm să înceapă să fiarbă. Pentru ca acest sirop să iasă bine, trebuie să îl lăsăm să fiarbă până când deasupra se formează bule mari ca un fel de spumă. Aceste bule indică faptul că siropul este gata. De asemenea puteți testa și cu picătura. Cum? Puneți o farfurie la congelator pt cateva minute (până devine rece), iar apoi picurați pe ea sirop. Dacă atunci când înclinați farfuria, picăturile de sirop rămân picături și nu curg, siropul este gata. dacă fierbem siropul mai mult decât trebuie el doar se va înnegri.

7. Odată finalizat procesul de fierbere trecem la îmbutelierea lui. Trebuie să avem pregătite sticle sterilizate din sticlă și o tavă. Folosim o tavă metalică ce o punem sub sticle deoarece reduce din șocul produs atunci când se toarnă siropul fierbinte. Siropul îl turnăm îl sticle cu ajutorul unui polonic, deoarece arde foarte tare, și a unei pâlnii peste care am pus o sită. Ne dorim să avem un sirop curat, fără muguri în el. Când am terminat de pus siropul în sticle, închidem etanș sticlele și le așezăm între perne, sau le învelim cu o pătură. De ce facem acest lucru? Pentru ca răcirea siropului să fie treptată și nu bruscă. După ce s-au racit, sticlele se pun în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros.

Dacă veți face această rețetă pas cu pas nu veți da greș, iar siropul va rezista foarte bine peste iarnă, deși nu i s-a adăugat nici un conservant.

Cum se poate consuma siropul de brad?

Acest sirop se poate dilua cu apă plată sau carbogazoasă – și astfel se prepară un delicios suc din muguri de brad. Puteți, dacă îl serviți vara să adăugați si gheață și lâmăie pentru o savoare în plus.

Puteți să îl folosiți pentru a vă îndulci un ceai cu acest sirop, deoarece este dulce.

Se poate lua ca atare, gol, câte o linguriță atunci când simțiți dureri în gât sau aveți tuse. Este un sirop natural, iar mugurii de brad au nenumărate proprietăți. A nu se confunda cu tratamentul prescris de medic. Acesta este un adjuvant natural.

Puteți să îl puneți peste înghetață, să îi dați un gust plăcut de conifere, sau peste delicioasele pancakes (clătite).

Sau puteți să îl folosiți așa cum vreți voi!

Sper că vă place rețeta mea și să savurați siropul de brad așa cum vă place vouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *