Sos de caramel sărat

Clătite umplute cu cremă și pișcoturi
august 9, 2020
Supă cremă de dovlecel cu mărar
august 11, 2020

Caramel!!! Vă spune ceva acest cuvânt? Sunt nenumărate asocieri pentru un simplu cuvânt: bomboane cu caramel, ciocolată cu caramel, caramele, culoare caramel, dulce ca și caramelul și multe altele. Dar de sos de caramel sărat ce spuneți? O combinație de dulce și sărat care dacă o încerci nu te mai poți opri din mâncat!

Este un deliciu! Dacă îl încerci îți va veni să îl mânânci cu lingurița!

Sosul de caramel sărat este ușor de făcut, tot ce îți trebuie sunt trei ingrediente și puțină răbdare!

Ca să iasă un sos bun de caramel trebuie să respecți câteva mici reguli.

Pasul 1. Apa cu zahăr pentru sosul de caramel sărat

Într-o oală cu fundul dublu vom pune 250ml apă. În mijloc vom adăuga, cu grijă 450 gr zahăr. Aveți grijă să nu atingeți marginile oalei cu zahărul. Punem oala pe foc, la un foc mic spre mediu.

Pasul 2. Fierbem sosul de caramel sărat

Vom lăsa compoziția pe foc până când aceasta începe să fiarbă fără să ne atingem de oală. Nu vom amesteca deloc!

Va dura aproximativ 15-20 min până va începe să fiarbă. Avem nevoie de răbdare pentru acest sos! 

Pasul 3. Colorarea sosului de caramel sărat

Când apa începe să se evapore, asta aproximativ dupa 5-10 minute după ce începe să fiarbă, vom vedea că zahărul începe să își schimbe culoarea din alb în maro. Nu amestecăm încă deloc, dar suntem atenți la culoarea zahărului. Vom da focul la încet pentru a nu se arde caramelul. 

Practic ce se întâmplă? Apa s-a evaporat, iar acum zahărul începe să devină caramel! Cu cât doriți ca acest sos să aibă o nuanță mai închisă, veți lăsa mai mult pe foc, însă trebuie să aveți mare grijă să nu ardeți sosul de caramel sărat, deoarece acesta va prinde gust amar. 

Pasul 4. Adăugăm smântâna în sosul de caramel sărat

Când zahărul a prins culoarea dorită luăm oala de pe foc și adăugăm smântâna fierbinte și sarea. Acum amestecăm energic cu un tel! Aici este prima dată când intervenim și amestecăm! Vom continua să amestecăm 2-3 minute până se omogenizează bine sosul. Va fi lichid acum cât timp este fierbinte, dar cu cât se răcește se va ântări, însă nu foarte tare.

Vom turna apoi sosul de caramel într-un borcan de sticlă și îl vom putea folosi cum dorim.

Fie că îl folosim ca decor pentru o prăjitură, fie că facem bomboane din el sau chiar că îl mâncăm cu lingurița este foarte bun și gustos!

Acest sos se poate păstra la frigider până la 3 săptămâni!

Avantajul acestui sos făcut după această re’etă este că nu riscați să ardeți zahărul, ca atunci când puneți zahărul fără apă la topit. De aceea prefer așa făcut sosul de caramel, deși timpul este mai lung, gustul este mai bun.

Poftă bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *