Ștrudel cu mere și nuci

Plăcinte cu brânză sărată
iulie 15, 2020
Paste cu dovlecei și sos de smântână
iulie 17, 2020

Bună!

Azi am primit o nouă rețetă de la Ana C. Mulțumim mult că împărtășești cu noi rețetele pe care le pregătești. Știm că sunt delicioase și foarte ușor de făcut. Accesibile tuturor! Dacă ai o rețetă de mâncare sau desert pe care dorești să o afle mai multă lume, sau pur și simplu vrei să o știi salvată și să o poți accesa oricând dorești tu, trimite-o și îți va apărea pe site. Este atât de simplu!

Bun, am să vă las mai jos rețeta Anei, Ștrudel cu mere și nuci! Este un desert cu aluat de foietaj numai bun atunci când ai musafiri care se anunță că vor să vină la tine, iar tu vrei să îi servești cu ceva bun! Sau pur și simplu vrei să mânânci ceva bun dimineța cu un pahar de lapte! Acest ștrudel este o idee genială în ambele cazuri – se potrivește la fix!

Rețeta aceasta se poate face atât cu aluat de foietak cumpărat, cât și foi făcute în casă. De această dată vom detalia rețeta cu aluat cumpărat.

Se ia un aluat de foietaj din acela congelat (800 gr există și pungi de 400 gr) și se lasă puțin la temperatura camerei pentru a se putea desface fără să se rupă. Undeva 10-15 minute înainte de a începe să lucrăm cu el. În timp ce aluatul ajunge cât de cât la temperatura camerei, noi vom prepara compoziția de mere și nuci.

Vom spăla și curăța merele, apoi le vom tăia cubulețe mai mici. Este bine să folosim mere de culoare verde sau galbenă, merele roșii sunt mai sfărămicioase, iar pentru acest desert ne dorim ca ele să rămână bucăți cât mai întregi. Merele roșii se pot folosi la tipurile de prajitură unde mărul se dă pe răzătoare.

Într-o tigaie mai încăpătoare vom pune untul la topit, iar când s-a topit tot vom pune merele peste și vom da la foc mediu. Le vom căli puțin, amestecând să nu se ardă și vom adăuga și miezul de nucă mărunțit. Am ales să pun miez de nucă mărunțit și nu măcinat, pentru a simți mai bine nuca atunci când se mânăncă. Dacă nu doriți acest lucru, puteți să măcinați nuca, sau să nu puneți deloc nucă.

Când merele încep să lase suc se adaugă și zahărul. În funcție de cât de dulce vă doriți compoziția mai puneți adăuga, sau reduce cantitatea de zahăr folosită. Se amestecă continuu pentru a nu se arde zahărul, iar când merele au început să prindă o culoarea aurie am adăugat și puțină scorțișoară, și am orpit focul. Am lăsat merele de-o parte pentru a se răci. Scorțișoara este un condiment ce merge foarte bine cu merele. Le dă o aromă foarte plăcută, mai ales deserturilor ce se introduc și la cuptor. La cald gustul acesteia se intensifică.

Acum ne ocupăm de aluat. Îl vom tăia în 9 bucăți. Fiind un aluat mare putem face acest lucru. Practic 3 tăieturi pe lungime și trei pe lătime, vor ieși 9 fășii de aluat. Dacă aveți un aluat de 400 gr, îl veți tăia doar in 6 bucăți.

Luăm fiecare bucată de aluat și o vom întinde puțin cu sucitorul deoarece este puțin cam groasă. Vom pune pe mijlocul fâșiei compoziție de mere cu nucă, apoi, cu ajutorul unui cuțin vom face crestături în fâșia de aluat. Vor fi același număr de tăieturi și pe-o parte și pe alta și de aceeași grosime (vezi poza mai jos). După ce am terminat o fâsie de tăiat o vom împleti și o vom pune într-o tavă pregătită de dat la cuptor. În tavă se va pune hârtie de copt.

Pentru împletit luăm fâșii de aluat de pe lateral și le punem peste umplutură, alternativ – una din stânga, una din dreapta.

La fel vom face cu toate cele 9 bucăți de aluat.

1. Întindem cu sucitorul

2. Punem compoziție de mere pe mijloc

3. Facem tăieturi pe ambele părți

4. Împletim și punem în tavă

Când avem tava plină cu ștrudele, vom da drumul la cuptor să se încăzească. Între timp vom bate un ou ca pentru omletă și vom unge fiecare ștrudel pentru a prinde o culoare frumoasă și pentru a nu se usca.

Tava se pune apoi la cuptor la 190 gr pentru 35-40 min. Timpul toate să difere în funcție de cuptorul folosit. După 35 min puneți să le verificați.

Când sunt gata le scoateți din cuptor, le lăsați puțin să se răcească apoi le mutați pe o altă tavă. Se vor servi calde, nu fierbinți. Va trebui să aveți puțină răbdare să se răcească până să le savurați, deoarece aluatul de foietaj nu este bun fierbinte.

Poftă bună!

Sperăm că va plăcut această rețetă și că o veți încerca și voi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *